Wpływ ozonowania na jakość powietrza oraz czystość pomieszczeń hotelowych

Ozonowanie pomieszczeń hotelowych, pensjonatów oraz gospodarstw agroturystycznych

ma ogromny wpływ na samopoczucie przyszłych gości. Klienci zawsze cenią sobie czystość oraz świeżość pomieszczeń, co znacznie podnosi ostateczną ocenę danego hotelu czy pensjonatu. Hotele oraz gospodarstwa agroturystyczne  chcąc zapewnić wysoki standard czystości, powinny przestrzegać procedur mycia i dezynfekcji pomieszczeń.
Utrzymanie w czystości takich pomieszczeń nie należy do łatwych procedur. Sporym problemem stają się sypialnie, łazienki oraz ubikacje, gdzie utrzymanie czystości zależy także od zastosowanych środków dezynfekcji. Pieczołowitej dbałości o czystość powinny podlegać wszelkie przedmioty znajdujące się w tych pomieszczeniach oraz podłogi. Nawet najdokładniej wysprzątany pokój hotelowy wymaga dezynfekcji. Do tego celu stosuje się środki myjące oraz ozonatory kwarcowe z regulacją wydajności, zależną od wielkości dezynfekowanego pomieszczenia. Zabieg ozonowania to niezwykle skuteczny sposób na wyeliminowanie nieprzyjemnych zapachów, dezynfekcję pomieszczeń, pozbycie się roztoczy, bakterii, wirusów  oraz grzybów. Ozon w przeciwieństwie do odświeżaczy powietrza nie maskuje zapachów. Jego główną rolą jest dezynfekcja całych pomieszczeń wraz z zasłonami, pościelą, blatami stołów,urządzeniami, itp.
Należy pamiętać iż utrzymanie czystości na najwyższym poziomie w przypadku hotelu jest rzeczą niezwykle ważną. Z hoteli korzystają ludzie o różnym poczuciu estetyki, dla jednych poczucie czystości ma ogromne znaczenie, dla drugich już nie. Dlatego sterylne pomieszczenia stanowią dla danego obiektu noclegowego dodatkową zaletę.