należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA)
jest organicznym związkiem
z grupy kwasów karboksylowych, występującym min. w zjełczałym maśle. Produkowany jest najczęściej z masłowej fermentacji skrobi, ale powstaje także jako produkt uboczny w wielu procesach przemysłowych.
Jego zapach często kojarzy się z wymiocinami (wytwarzają go między innymi bakterie jelitowe), zaś w większych stężeniach przypomina zapach zjełczałego tłuszczu.
Likwidację powstałych zapachów znacznie przyspiesza ozonowanie zanieczyszczonego pomieszczenia.
Maślan sodu (kwas masłowy) stosowany w produkcji środków zapachowych,
występuje w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, nasionach, roślinach, warzywach i owocach.
W organizmie wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe.
Produkcja tego związku w jelitach może się naturalnie zmniejszać, zależnie od stosowanej diety. Maślan sodu jest istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada min. za sprawną pracę układu trawiennego (bierze udział w procesie trawienia), łagodząc tym samym dolegliwości jelitowe. Jego niedobory mogą prowadzić do biegunek, zaparć oraz gorszego samopoczucia.
Maślany działają immunostymulująco (wzmacniając odporność) na komórki wyściełające jelita.
Czynnikiem sprzyjającym jego niedobór jest min. stres, brak ruchu, mała ilość snu.
Informujemy, iż administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Leszek Gallus wykonujący działalność gospodarczą pod firmą Ideal Transport Spedycja Handel, NIP: 6381030997, REGON: 072377510. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych znajdują się pod adresem Polityka prywaności