Ozonowanie - sposób na skuteczną neutralizację kwasu masłowego

Jak można się skutecznie pozbyć zapachu kwasu masłowego?

Czy urządzenia typu ozonatory powietrza są skuteczne w zwalczaniu zapachów?

Szukasz sposobu na skuteczne pozbycie się kwasu masłowego z pomieszczenia?
Najprostszym sposobem neutralizacji kwasu masłowego ( kwas butanowy), jest zastosowanie urządzenia zwanego ozonatorem. Ozonatory powietrza skutecznie radzą sobie z różnego rodzaju zapachami. Świetnym przykładem skutecznego działania ozonatora jest eliminacja/niwelacja zapachów, powstałych przy użyciu kwasu masłowego zwanego też kwasem butanowym.
Pamiętać należy, iż aby skutecznie usunąć zapach kwasu masłowego, ważny jest czas między jego rozlaniem a uruchomieniem generatora ozonu.

Co to jest kwas masłowy?

Kwas masłowy (maślan) zwany również kwasem butanowym, 

należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) jest organicznym związkiem z grupy kwasów karboksylowych, występującym min. w zjełczałym maśle. Produkowany jest najczęściej z masłowej fermentacji skrobi, ale powstaje także jako produkt uboczny w wielu procesach przemysłowych.

Jaki jest zapach kwasu masłowego?

Jego zapach często kojarzy się z wymiocinami (wytwarzają go między innymi  bakterie jelitowe), zaś w większych stężeniach przypomina zapach zjełczałego tłuszczu.

Likwidację powstałych zapachów znacznie przyspiesza ozonowanie zanieczyszczonego pomieszczenia.



Kwas masłowy i jego właściwości

Maślan sodu (kwas masłowy) stosowany w produkcji środków zapachowych, występuje w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, nasionach, roślinach, warzywach i owocach. W organizmie wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe. Produkcja tego związku w jelitach może się naturalnie zmniejszać, zależnie od stosowanej diety. Maślan sodu jest istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada min. za sprawną pracę układu trawiennego (bierze udział w procesie trawienia), łagodząc tym samym dolegliwości jelitowe. Jego niedobory mogą prowadzić do biegunek, zaparć oraz gorszego samopoczucia. Maślany działają immunostymulująco (wzmacniając odporność) na komórki wyściełające jelita. Czynnikiem sprzyjającym jego niedobór jest min. stres, brak ruchu, mała ilość snu.