Ozonowanie produktów spożywczych

Zazwyczaj proces ozonowania kojarzymy z pracami prowadzonymi w przestrzeniach biurowych lub w magazynach. Zadaniem realizacji jest eliminacja bakterii oraz nieprzyjemnych zapachów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ozonowanie może być prowadzone również w branży spożywczej. Ozonowanie żywności to nowoczesna i bardzo skuteczna metoda przedłużenia trwałości jedzenia oraz eliminacji różnego rodzaju bakterii. Proces ten jest przeprowadzany w wielu firmach zajmujących się przetwórstwem żywności.

Ozonowanie – czy jest skuteczne?


Bardzo ważną informacją jest fakt, że ozonowanie może być z powodzeniem prowadzone w obszarze produktów spożywczych. W przypadku owoców i warzyw przeprowadzany proces likwiduje pestycydy, co przekłada się na zmniejszone ryzyko wystąpienia alergii na środki stosowane do nawożenia produktów. Proces ozonowania może być prowadzony nie tylko na warzywach i owocach, ale również na wielu innych produktach, takich jak mięsa, ryby czy też nabiał. Realizacja może wydłużyć ich żywotność i świeżość, a oprócz tego może mieć wpływ na ich smak. 

Ozonowanie maszyn w przedsiębiorstwie spożywczym


Warto zwrócić uwagę na to, iż ozon może być wykorzystany nie tylko do dezynfekcji produktów spożywczych, ale również do eliminacji bakterii znajdujących się na urządzeniach stosowanych w branży żywnościowej. Odpowiednia dbałość o wszelkie elementy, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem powoduje, że żywność jest w odpowiedni sposób chroniona przed bakteriami.

Oprócz tego ozonowanie powinno być regularnie przeprowadzane w innych przestrzeniach, takich jak sklepy, hurtownie, mleczarnie, zakłady produkcyjne, masarnie czy zakłady przetwórstwa mięsnego i rybnego. Proces ten pozwala na eliminację znacznej ilości bakterii znajdujących się w powietrzu oraz na różnego rodzaju elementach i narzędziach stosowanych podczas pracy. Samo ozonowanie jest prowadzone przez profesjonalistów w branży, przez co charakteryzuje się wysoką skutecznością. Czynności realizowane są w niezwykle szybki i fachowy sposób.