Zazwyczaj proces ozonowania kojarzymy z pracami prowadzonymi w
przestrzeniach biurowych lub w magazynach. Zadaniem realizacji jest
eliminacja bakterii oraz nieprzyjemnych zapachów. Nie wszyscy jednak
wiedzą, że ozonowanie może być prowadzone również w branży spożywczej.
Ozonowanie żywności to nowoczesna i bardzo skuteczna metoda przedłużenia
trwałości jedzenia oraz eliminacji różnego rodzaju bakterii. Proces ten
jest przeprowadzany w wielu firmach zajmujących się przetwórstwem
żywności.
Ozonowanie – czy jest skuteczne?
Bardzo ważną informacją jest fakt, że ozonowanie może być z powodzeniem
prowadzone w obszarze produktów spożywczych. W przypadku owoców i warzyw
przeprowadzany proces likwiduje pestycydy, co przekłada się na
zmniejszone ryzyko wystąpienia alergii na środki stosowane do nawożenia
produktów. Proces ozonowania może być prowadzony nie tylko na warzywach i
owocach, ale również na wielu innych produktach, takich jak mięsa, ryby
czy też nabiał. Realizacja może wydłużyć ich żywotność i świeżość, a
oprócz tego może mieć wpływ na ich smak.
Ozonowanie maszyn w przedsiębiorstwie spożywczym
Warto zwrócić uwagę na to, iż ozon może być wykorzystany nie tylko do
dezynfekcji produktów spożywczych, ale również do eliminacji bakterii
znajdujących się na urządzeniach stosowanych w branży żywnościowej.
Odpowiednia dbałość o wszelkie elementy, które mają bezpośredni kontakt z
jedzeniem powoduje, że żywność jest w odpowiedni sposób chroniona przed
bakteriami.
Oprócz tego ozonowanie powinno być regularnie przeprowadzane w innych
przestrzeniach, takich jak sklepy, hurtownie, mleczarnie, zakłady
produkcyjne, masarnie czy zakłady przetwórstwa mięsnego i rybnego.
Proces ten pozwala na eliminację znacznej ilości bakterii znajdujących
się w powietrzu oraz na różnego rodzaju elementach i narzędziach
stosowanych podczas pracy. Samo ozonowanie jest prowadzone przez
profesjonalistów w branży, przez co charakteryzuje się wysoką
skutecznością. Czynności realizowane są w niezwykle szybki i fachowy
sposób.