Ozonowanie wody
Ozonowanie to
jeden z najbardziej skutecznych sposobów eliminacji czyli dezaktywacji
bakterii, wirusów oraz grzybów z różnego rodzaju powierzchni. Nie każdy
jednak wie, że tego typu proces może zostać przeprowadzony także w
wodzie. Pozwala on także na pozbycie się różnego typu nalotów, będących
następstwem rozmnażania się drobnoustrojów. Ciekawostką jest, iż w
trakcie prawidłowego ozonowania wody nie powstają produkty uboczne.
Czym właściwie jest ozonowanie wody?
Ozonowanie
wody polega na rozpuszczeniu w niej ozonu w formie gazowej. Służy do
tego celu specjalne urządzenie tak zwany
ozonator wody (nie mylić z
ozonatorem powietrza), czyli urządzenie elektryczne odpowiedzialne za
nasycenie wody ozonem.
Proces rozpuszczania ozonu zwany barbotażem, polega na przepuszczaniu bąbelków gazu przez złoże cieczy. Jak
wynika z przeprowadzonych badań, proces ten najlepiej wykonywać w
chłodnej lub nawet zimnej wodzie o obojętnym pH, będącej najlepszym
nośnikiem tegoż gazu. W warunkach tych połowiczny rozpad gazu wyniesie około 30 minut.
Procesom ozonowania poddaje się także zawarte w wodzie: pestycydy, związki organiczne i nieorganiczne oraz ścieki.
Jaka powinna być temperatura ozonowanej wody?
Czym temperatura wody wyższa, tym mamy większy spadek ilości zawartego w niej ozonu. Przy temperaturze wody około 40°C ozon prawie całkowicie zanika. Tym samy proces ozonowania ciepłej wody mija się z celem.
Podobnie
wygląda sytuacja przy magazynowaniu wody ozonowej. W związku z krótkim
czasem półtrwania ozonu w wodzie, jej magazynowanie nie ma sensu.
Zalety ozonowania wody
Proces
ozonowania wody niesie za dobą bardzo wiele zalet. Przede wszystkim
pozwala na wyeliminowanie różnego rodzaju drobnoustrojów i
mikroorganizmów, takich jak na przykład bakterie, wirusy, grzyby oraz
eliminację pestycydów. Ważną informacją jest fakt, że ozon utlenia
rozpuszczone w wodzie żelazo i mangan. Przeprowadzony proces ozonowania
"odbarwia wodę" i polepsza jej walory smakowe oraz zapach. Zastosowanie
ozonu w wodzie jest znacznie szersze niż może się wydawać. Ozon utlenia
związki organiczne oraz zwiększa ich mikroflotację. Proces ozonowania
utlenia również rozpuszczone związki nieorganiczne, takie jak cyjanki,
siarczki oraz azotany. Potencjał oksydacyjno-redukcyjny ozonu, znajduje
coraz to częstsze zastosowanie w dezynfekcji wody pitnej oraz basenowej.
W jakim celu ozonuje się wodę użytkową?
Ozonowanie wody przeprowadzane jest przede wszystkim do uzdatniania
wody użytkowej, a ponadto również do zapewnienia optymalnych parametrów
wody w basenach pływackich.
Ozonowanie skutecznie
dotlenia wodę, pozbawia ją chloru, bakterii, metali ciężkich oraz
chloroformu. Po około 30 minutach od zakończenia procesu
ozonowania
wodę można używać do
picia, gotowania czy też mycia zębów. Zalecana jest w problemach skórnych, między innymi grzybicach skóry.
Czy ozon eliminuje pestycydy z żywności?
Ozon eliminuje z żywności
pestycydy, hormony, konserwanty, fosforany, azotany, azotyny, antybiotyki, zanieczyszczenia
mikrobiologiczne,
substancje chemiczne,
glifosat, metale ciężkie, niszczy
bakterie, wirusy, pleśnie, zarodniki grzybów, poprawia jej smak oraz przedłuża przydatność do
spożycia.
Jak ozonować wodę?
Aby
proces ozonowania wody był przeprowadzany w możliwie najlepszy oraz
najbezpieczniejszy sposób, konieczne będzie zlecenie tego typu usług
profesjonalnym firmom oferującym sprzedaż oraz montaż odpowiednich
instalacji do ozonowania wody w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, itp..
Przedsiębiorstwa te posiadają bowiem
odpowiedni sprzęt, a ponadto zatrudnieni w nich pracownicy zostali
odpowiednio w tym celu przeszkoleni. W przypadku ozonowania wody, zużycie ozonu
wynosi od 0,6 do 4 gram na metr sześcienny. Wszystko uzależnione jest od
stopnia zanieczyszczenia samej cieczy, jej rodzaju np. ścieków.